VÁLÁS
KÖZÖS MEGEGYEZÉS
=
ÖNRENDELKEZÉSközös megegyezéssel
A válás gondolata ritkán fogalmazódik meg egyszerre a férjben és feleségben, általában van elhatározó, és elszenvedő fél. Van, aki fellélegzik, mások tragédiaként élik meg a döntést, de az élet minden területére kiható változásokkal mindkét félnek számolnia kell.

A válási mediáció egy ismerkedő, tájékozódó beszélgetéssel indul, melyen áttekintjük, hogy a hozzám fordulók mit várhatnak a mediációtól, feltehetik kérdéseiket, és személyes benyomásunk alapján eldönthetik, hogy tudunk-e együtt dolgozni.

A közös munka egyéni, vagy közös előkészítő beszélgetésekkel indul, a felek igényének megfelelően.
Ezek során együtt gondolkodva, ítélkezésmentesen felderítjük a konfliktusok kiváltó okait, a krízishez vezető utat, a félreértéseket. Felmérjük, van-e mód a kapcsolat megmentésére, és ennek megfelelően kerül sor kapcsolati vagy válási mediációra.

Válás esetén a házasság vagy élettársi kapcsolat békés lezárása, a különválás utáni jó viszony kialakítása a feladatunk. Az ilyen esetekben törekszünk egy olyan megállapodás létrehozására, ami a lehető legjobban képviseli a gyerekek és a szülők érdekeit. A szülői felügyelet, kapcsolattartás és tartásdíj kérdése mellett rögzíthetünk minden olyan egyezséget, mely fontos a felek számára, és segít abban, hogy a válás utáni időszak kiszámítható, zökkenőmentes legyen.

A mediáció során megbeszéljük, hogyan kommunikálják a válást a gyerekek és a környezet felé, és azt is, hogy miként kezeljék egy majdani új partner megjelenését.

A mediációban aláírt megállapodás biztosítja, hogy a válás feltételeit nem egy idegen, hanem maguk az érdekeltek szabják meg, mivel a Bíróság a megállapodásuk alapján hozza meg határozatát.

Fontos körülmény, hagy a keresetlevelet csak a Mediáció Megállapodás létrejötte után tudjuk benyújtani a Bírósághoz.