Miért érdemes mediációval válni?

Elsősorban azért, mert nem akarnak bíróságra járni, beadványokat gyártani, inkább a jövőre figyelnének, és nem szeretnék lerombolni, amit már felépítettek.

Ha a benyújtott megállapodás megfelel a jogszabályoknak, a bíró már az első tárgyaláson határozatot hoz, végzésével jóváhagyja a felek által közösen kidolgozott válási szabályokat, és felbontja a házasságot. Ez akkor is így történik, ha a párnak kiskorú gyerekei vannak. Ha ezen az első tárgyaláson a felek lemondanak a fellebbezés jogáról, a tárgyalóteremből már szabad, elvált emberként léphetnek ki.

Ezzel szemben, ha nincs közös megegyezés, megállapodás a felek között, akkor úgynevezett tényállásos válás során a bíró dönt a válás utáni életükről, tartásdíjról, gyermekek lakhelyéről és még egy sor járulékos kérdésben. A válás ebben az esetben sokkal hosszabb és költségesebb folyamat, miközben a felek elszalasztják annak lehetőségét, hogy maguk döntsenek a sorsukról, a válás utáni életükről, a válásukkal kapcsolatos szabályokról.

Kisgyermekes családok esetében kiemelten fontos, hogy a válás közös megegyezéssel történjen, mert gyakori, hogy háborús helyzet alakul ki a szülők között a gyermekelhelyezés és kapcsolattartás szabályai és a tartásdíj megállapítása miatt. Nem ritka, hogy a bíró szakértők kirendelésével vizsgálja a szülők alkalmasságát, életkörülményeit, környezettanulmányokat, szakvéleményeket készíttet, netán még a szomszédok, tanárok meghallgatására is sort kerít. Ha ez mind nem lenne eléggé drámai, a gyermekek is bevonhatók az eljárásba. Az egész hercehurca rettenetesen meg szokta viselni a gyerekeket, akik sokszor magukat hibáztatják az elmérgesedett helyzetért.

Szem előtt kell tartani, hogy a házasság megszűnése után is fennmarad a szülőtársi viszony, ami igényli a felek együttműködését. Ha a válás nem békében történt, az beárnyékolhatja a későbbi szülői kapcsolatot, ennek a levét pedig biztosan a gyermekek isszák meg.