valas.eu

Jog

2018. januárjában fontos változásokat hozott a válóperekben az új Polgári Perrendtartás. A legfontosabb változás, hogy a házassági bontóperben a bíróság kizárólag az alábbi kérdésekben hozhat döntést:
  • házasság felbontása
  • gyermektartás
  • szülői felügyelet
  • kapcsolattartásra
  • házastársi tartás
  • házastársi közös lakás használatának rendezése

A házastársi vagyon megosztása ma már nem része a bontópernek, erre a törvény kifejezett tilalma vonatkozik, pedig a vagyonközösség megszűnése után létfontosságú lehet a közös vagyon megosztása. A vagyonmegosztás megvalósítható a mediáció során. Ha a megosztás során ingatlannal kapcsolatosan földhivatali eljárást szükséges, ügyvéd segítségét kérjük.

Ha nem sikerül peren kívül megállapodni a vagyon megosztásáról, keresetet kell indítani. Ennek illetéke 6% (minimum 15.000, maximum 1.500.000 Ft) A követelés értékétől függően változik a bíróság illetékessége is, mert 30 millió forint feletti ügyek a Törvényszék hatáskörébe kerülnek, ahol kötelező az ügyvédi képviselet, és ez további költségekkel jár.

A házassági bontókereset csak meghatározott nyomtatványon terjeszthető elő, minden érdemi dokumentum csatolásával, a mediációs megállapodás aláírását követően. A bíróság ezt követően az alperest felhívhatja az úgynevezett ellenkérelem benyújtására, ami közös megegyezéses válás esetén csak formalitás.

2022 óta a közös megegyezéses válások esetében, ha a benyújtott megállapodás megfelel a jogszabályoknak, már az első tárgyaláson határoz a bíró, végzésével jóváhagyja a Mediációs Megállapodást, azt határozatba foglalja, és a házasságot felbontja. Ez akkor is így történik, ha a párnak kiskorú gyerekei vannak.

Kérjen időpontot!

Ha úgy érzi segítségére lehetek, keressen bizalommal!
©2024, válás.eu

Design és fejlesztés SOLAR STUDIOS