A válásról

A válás gondolata ritkán fogalmazódik meg egyszerre a férjben és feleségben, általában van elhatározó, és elszenvedő fél. Van, aki fellélegzik, mások tragédiaként élik meg a döntést, de az élet minden területére kiható változásokkal mindkét félnek számolnia kell.

A válási mediáció egy ismerkedő, tájékozódó beszélgetéssel indul, melyen áttekintjük, hogy a hozzám fordulók mit várhatnak a mediációtól, feltehetik kérdéseiket, és személyes benyomásunk alapján eldönthetik, hogy tudunk-e együtt dolgozni.

A közös munka egyéni, vagy közös előkészítő beszélgetésekkel indul, a felek igényének megfelelően. Ezek során együtt gondolkodva, ítélkezésmentesen felderítjük a konfliktusok kiváltó okait, a krízishez vezető utat, a félreértéseket. Felmérjük, van-e mód a kapcsolat megmentésére, és ennek megfelelően kerül sor kapcsolati vagy válási mediációra.

Válás esetén a házasság vagy élettársi kapcsolat békés lezárása, a különválás utáni jó viszony kialakítása a feladatunk. Az ilyen esetekben törekszünk egy olyan megállapodás létrehozására, ami a lehető legjobban képviseli a gyerekek és a szülők érdekeit. A szülői felügyelet, kapcsolattartás és tartásdíj kérdése mellett rögzíthetünk minden olyan egyezséget, mely fontos a család számára, és segít abban, hogy a válás utáni időszak kiszámítható, zökkenőmentes legyen.

A mediáció során megbeszéljük, hogyan kommunikálják a válást a gyerekek és a környezet felé, és azt is, hogy miként kezeljék egy majdani új partner megjelenését. A mediációban aláírt megállapodás biztosítja, hogy a válás feltételeit nem egy idegen, hanem maguk az érdekeltek szabják meg, mivel a Bíróság a megállapodásuk alapján hozza meg határozatát.

 

Fontos körülmény, hagy a keresetlevelet csak a Mediáció Megállapodás létrejötte után tudjuk benyújtani a Bírósághoz.

Ügyfeleim írták

"Kedves Cecilia! Nagyon köszönöm a sok segítséget, amit Öntől kaptam, az elmúlt évben ha ritkán is találkoztunk, azt hiszem az erősödésemet, a 'talpra állásomat' leginkább az Önnel való beszélgetések segítették. Jó lenne, ha nem csak az ilyen mély gödörben csücsülő emberek jutnának el Önhöz, hanem még a szakadék felé menet megkaphatnák a segítséget. Azt hiszem sok párt meg tudna menteni a lezuhanástól. K Ö S Z Ö N Ö M, remélem még valamikor összefutunk. Üdv :-)"

"Kedves Cecília, tegnap kimondták a válásunkban hozott ítéletet: elvált lettem. Az Ön segítsége nélkül nem sikerülhetett volna ilyen könnyen, és gyorsan. Nagyon szépen köszönök mindent."

"Kedves Cecília! 3 héttel ezelőtt még nem hittem benne, hogy valaha meg tudunk állapodni a férjemmel, amikor a gyerekpszichiáter ajánlotta, forduljunk Önhöz. 2 év után, végre befejeztük a pereskedést, remélem most már a gyerekek is jobban lesznek. Köszönöm"

"Kedves Cecília! Mellékelten küldök egy képet még tél végéről, amikor síelni voltunk. Régi vágyam volt, hogy küldjek egy közös nyaralós képet. Továbbra is jól alakulnak a dolgok …..val és a családunkkal. Egy kis kardcsörtén túl vagyunk, de hónapok alatt ez talán természetes. Szeretnék majd valamikor elmenni Önhöz. Nincs semmi sürgős, csak jól esne beszélni pár dologról."

"Kedves Cecília! most, a közelgő karácsony heteiben gondolkodtam rajta: én kinek vagyok hálás az elmúlt évekért, a velem történtek feldolgozásáért, túléléséért. Egészen biztosan Cecília az egyik legfontosabb mind közül. Még ma sem tudom, hogyan volt képes nyugodtan végighallgatni, anélkül, hogy megmondta volna a „tutit”, beleszólás nélkül befogadni, átérezni a fájdalmamat, és ezt persze nap mint nap másokkal is…. Tudnia kell, hogy nagyon tisztelem a türelméért, a higgadtságáért. Köszönöm, hogy foglalkozott velünk, hogy megadta azt a löketet abban a fájdalmas hintában, hogy változtatni kell. Szeretettel"

"Kedves Cecília! A tanítónő külön megdicsért minket, hogy a gyerekeken semmi nem látszik a válásból! Kiegyensúlyozott, vidám gyerekek, érzelmileg stabilak! Azt mondta, nagyon kevés ilyen gyerek van válás után és valamit nagyon jól csinálok- mondta nevetve! Én azért hangsúlyoztam, hogy egy nagyon jó szakember segít nekem!:) Nagyon köszönök mindent, ebben Önnek nagy szerepe van, hogy ki tudtam mászni a mélyből, hogy jól tudok nevelni, a gondok ellenére is!!!!! Ez nem búcsúzás, csak meg akartam osztani az örömömet!!! :))) Üdv"

"Kedves Cecília! Szeretném megköszönni, amit értünk és értem tett. Októberben feleségül vettem …….t. Habár nem volt probléma mentes az elmúlt pár hónap, együtt vagyunk és igyekszünk, hogy még jobb legyen. Szeretnék januárban menni Önhöz és akkor mesélek mi történt velünk. Boldog Új Évet! Köszönettel"

Jog

Jogi változások

Kóltségek

A mediáció költségei

M

Újraindult az élet:

Már újra tudunk személyesen találkozni az irodámban, de igény esetén az online, videón keresztüli együttműködés is lehetséges. A bíróságok az eljárásokat jelenleg a felek személyes megjelenése nélkül, írásbeli nyilatkozatok alapján, esetleg skype-on folytatják le, és az ítélethozatal is megtörténhet személyes kontaktus nélkül.