Hogyan zajlik a mediáció?

A folyamat egy tájékozódó beszélgetéssel indul. Ezen a felek általában együtt jelennek meg, de ha a köztük levő viszony ezt indokolja, nincs akadálya annak sem, hogy külön-külön találkozzunk. Az ismerkedő beszélgetésen a jelentkezők részletesen megismerhetik a mediáció folyamatát, válaszolok minden kérdésükre, és eldönthetik, van-e kellő szimpátia és bizalom ahhoz, hogy együtt dolgozzunk.

Az érdemi munka első szakaszában általában külön-külön jönnek el hozzám a felek, mert tapasztalatom szerint így jobban tudunk haladni. Ilyenkor nem zavarják meg az együttműködést meddő viták, feltörő indulatok, több idő marad a felek szempontjainak, igényeinek megismerésére.

A mediációs ülésen már mindenki részvételével keresünk megoldásokat. Azon dolgozunk, hogy a felek a múlt és az elszenvedett sérelmek helyett a jövőre koncentrálhassanak.

A megállapodás nem születik meg egyik napról a másikra, hisz a rendezetlen vita sem így keletkezett, így a mediáció hossza sem jósolható meg előre, de általában két-három ülés után körvonalazódik a megoldás.