A mediációról

A mediációt nem merev, hivatalos tárgyalásként kell elképzelni, hanem érzelmeket sem nélkülöző megbeszélésekként, ahol sokszor kerülnek elő korábbi sérelmek, előfordulnak komoly viták is. Gyakran már az is kihívást jelent, hogy a felek leüljenek egymás közelében, mert a másik közelsége is erős érzelmeket, indulatokat vált ki belőlük.

Feladatom ilyenkor az indulatok mederben tartása, és egy mindenki számára megfelelő egyezség létrehozása. Nem ritka, hogy a találkozó végén már inkább a jókedv jellemző a felekre, mert a megkönnyebbülés, a lelki terhektől való megszabadulás ezt váltja ki belőlük.

A mediáció során nem ítélkezek, pártatlanul segítem a felek közötti kommunikációt, támogatom őket a számukra megfelelő döntések meghozatalában, vállalásokban. Alapvető célom, hogy egyik fél se érezze úgy, hogy bármely döntése, vállalása nem egyezik az érdekeivel, akaratával.

A mediáció kezdődhet egy per előtt, de folyamatban lévő peres eljárás esetén is van értelme belevágni. Olyan is előfordul, hogy a per során a bíró kötelezi a feleket mediációra. Akárhogy is kerüljön sor a mediációra, sosincs késő.

A mediátort titoktartásra kötelezi a törvény, bíróságra nem idézhető még tanúként sem.