Munkahelyi mediáció

Nem mindegy, hogy érezzük magunkat a munkahelyünkön. Jó hangulatban, vagy gyomorszorító érzésekkel megyünk dolgozni. Nem elhanyagolható az a hatás, amit a konfliktusos helyzetben eltöltött munkaidő az életünkre, családi viszonyainkra gyakorol.

Konfliktusok szinte minden munkahelyen keletkeznek, leggyakrabban a team jellegű munkavégzés során. Ha időben felismerjük, és megoldjuk a problémát, az nem csak a munkavégzés eredményességére, hatékonyságára, de a munkahelyi légkörre is jó hatással van.

A jó csapatmunkához, a jó munkamegosztáshoz eltérő beállítottságú emberek szükségesek, de ezt a kiválasztáskor nem mindig veszik figyelembe. Akkor a fő szempontok általában a megfelelő képességek, tapasztalat és tehetség, így szerencsétlen esetben a munka összehoz, együttműködésre kényszerít nagyon különböző értékrenddel élő embereket, borítékolva ezzel a viselkedésből, különböző szocializációból eredő konfliktusokat.

Gyakori probléma a nem megfelelő kommunikáció, a rosszul értelmezett munkahelyi versenyszellem, a lehetetlen elvárások és határidők, vagy a személyes konfliktusok.

A munkahelyi konfliktusok esetén a megoldások tárháza meglehetősen szűkös. Lehet lenyelni a békát, lehet konfrontálódni, vezetői segítséget kérni, vagy legrosszabb megoldásként munkahelyet váltani, de ha a felekben megvan a szándék a helyzet rendezésére, kellően őszinték, a mediációban rendezni tudjuk a konfliktusokat, gyakorolhatjuk a célravezető, megfelelő kommunikációt, létrehozhatjuk a zökkenőmentes, jó hangulatú együttműködés szabályait.