Az okokSokan válásuk után keresnek meg, végső elkeseredésükben. A leggyakoribb probléma, hogy a hosszú, küzdelmes válóper miatt eljutottak az idegi és anyagi kimerülésig, a válás után nagyon rossz a kapcsolat volt párjukkal, a legalapvetőbb együttműködés is folyamatos feszültséggel jár.

Egy küzdelmes válóper már önmagában garantálhatja a felek viszonyának teljesen elmérgesedését. Ilyen estekben gyakran előfordul, hogy a gyerekekkel való kapcsolattartás a másik lelki tönkretételének, zsarolásának eszköze.

A harcoló felek általában észre sem veszik, hogy minden tettükkel, a másik felett aratott, kétes értékű győzelmeikkel a párjuk megbüntetése mellett saját gyerekeiknek okoznak maradandó lelki sérüléseket. Ilyenkor nem gondolnak arra, hogy a gyerek fel fog nőni és egyszer megkérdezi, mit miért tettek. Nehéz lesz megmagyarázni, hogy miért nem őt és az ő érdekeit helyezték előtérbe, hanem inkább a sértettséget, a bosszút.

Több olyan ügyben kérték a segítségemet, ahol a megcsalt, sértett fél a bosszúvágytól hajtva, minden lehetséges eszközt bevetve szított háborút. Az ilyen helyzetekben nem ritka, hogy mindkét vesztesnek érzi magát, egyik fél az időközben felébredt lelkiismerete, a másik fél az elszenvedett támadások, bántások miatt. Arról nem is beszélve, hogy az igazi vesztesek ilyenkor a gyerekek.


LehetőségekHa ilyen ügy kerül hozzám, megpróbálom az érzelmeket mederben tartani, az indulatokat megfékezni és lezárni a gyerekekkel kapcsolatos játszmákat. Alapvető szabálynek vélem, hogy a gyerek nem lehet eszköz a másik megbüntetésében, a kapcsolattartást, vagy a tartásdíj megfizetését nem szabad fegyverként használni.

Az ilyen ügyekben nagyon nehéz békét teremteni, de nem lehetetlen. Sosem késő letenni a fegyvert, és a gyerekek érdekében újra kommunikálni egymással.