Békülés

Kétszáznál több mediáció tapasztalata azt mutatja, a határozott válási szándékkal érkező párok 20-25%-a a mediáció során meggondolja magát, és "visszafordul", mert megtapasztalja, hogy egy krízishelyzet után is meg lehet újítani a kapcsolatot.

Miként jut el két egymást választó ember a "Váljunk el" kimondásáig? Tapasztalatom szerint a dolog mögött gyakran nem a tényleges válási szándék áll, hanem a vágy, hogy ráébresszük a másikat, valami nincs rendben. Nem ritka, hogy egy házasság látszólag működik, mint egy bejáratott gépezet, összetartják a közös projektek, gyerekek, anyagiak, a megszokás, de eltűnt az intimitás, az odafigyelés, a beszélgetések megritkulnak, és egyre több a sérelem. Már nem osztják meg az örömöket és a kudarcokban sem várnak és nem is adnak támaszt a másiknak, a kiüresedett kapcsolatba pedig könnyen lép be egy "harmadik".

Érdemes meghallgatni, ki hogyan élte meg az elmúlt éveket. Meglepő dolog megtudni, mit szeretett volna a másik fél, mit hiányolt, mi motiválta a tetteit, mi volt az, amit nem kapott meg, pedig természetesnek gondolt, miként áll a kielégítetlen vágyakkal. Súlyos sérelmeket hordoz, aki azt tapasztalja, hogy nagycsaládi konfliktusokban párja nem őmellé áll.

Néha egészen apró dolgokon kell csak változtatni, mindössze észre kell venni a szándékot, gesztust. Ha adunk valamit egy kapcsolatban, teszünk valamit az élhetőbb mindennapokért, szinte biztosan kapunk is érte. Egy kapcsolatért folyamatosan dolgozni kell, naponta tenni kell azért, hogy öröm legyen hazamenni.

Sosem az erőszakos békítés szándékával tekintjük át a közös élet történetét, a mediáció során mégis több családnál kerültek elő a már elfelejtett érzelmek, tudtunk orvosolni régi sérelmeket megtalálva a bajok eredetét, megértve a másik indítékait.

Ha ügyfeleim úgy érzik, mégis a válás a megoldás a helyzetükre, ezt azzal a tudattal tehetik, hogy mindent mertettek a házasságuk megmentéséért, és a következő párkapcsolatukban talán nem követik el ugyanazokat, a közös munkánk során felismert hibákat.